TM-II-m-A-06138
Catedrala Mitropolitană
(1936-1946; arhitect Ion Traianescu, constructor Tiberiu Eremie, pictată de Atanasie Demian)
Municipiul Timişoara
B-dul Regele Ferdinand, nr.1
Catedrala Mitropolitana (1936-1946) Volum dominant pentru silueta oraşului, Catedrala Mitropolitană din Timişoara a fost construită între anii 1936-1946 după planurile arhitectului Ion Traianescu.

Prezenţă marcantă prin forma elansată şi dimensiune (construcţia având o lungime de 63 metri, o lăţime de 31,98 metri, iar turnul principal înălţându-se la 83,7 metri), amestec de influenţe stilistice bizantine şi din nordul Moldovei, catedrala beneficiază de un spaţiu interior monumental, decorat de cunoscutul pictor Atanasie Demian.

Iconostastul are o suprafaţă de 135 metri pătraţi, este suflat în aur şi este decorat cu elemente specifice stilului brâncovenesc.

În cupola centrală, care are o înălţime de 16 metri, se găsesc trei candelabre sculptate în lemn de tei.

Picturile în frescă, tempera şi ulei, ocupă o suprafaţă de 6300 metri pătraţi.

Clopotele, în greutate de 8000 kilograme, au fost acordate de cunoscutul compozitor Sabin Drăgoi.

Înaltele turnuri sunt acoperite cu plăci ceramice colorate, iar soclul edificiului, treptele, coloanele şi pilonii precum şi elementele decorative de la uşi şi ferestre sunt cioplite din piatră.

Subsolul catedralei găzduieşte Colecţia Muzeală de Artă Bisericească Veche a Mitropoliei Banatului , unde pot fi admirate icoane pe sticlă şi lemn din secolele XVII-XIX, diferite obiecte de cult ortodox (cruci din lemn aurit sau împodobite cu argint şi pietre preţioase, cădelniţe din atelierele aurarilor şi argintarilor lugojeni, cădelniţe filigranate din argint realizate de meşteri macedoneni în secolul XVII), manuscrise şi cărţi din secolele XVI-XIX, broderii.

Informaţii adiţionale la:
http://www.welcometoromania.ro/Timisoara/Timisoara_Domul_r.htm